November 30, 2012

Tips untuk Ujian Kelayakan Kemasukan MRSM

Assalamualaikum and hello everyone! *waving* ^^

  This entry bertujuan untuk bagi info dekat sesiapa yang nak ambil ujian tu . Sebab before aku ambil ujian tu , aku ada google bentuk soalan , contoh soalan dia apa, tapi tak pernah jumpa. Sob sob. Jadi, mari jadi seorang blogger yang berbakti! ngehngehngeh.

  FYI , ujian ni ada dua sesi dalam sehari. pagi dan petang. Kita boleh pilih. Kita boleh pilih jugak kita nak ambil ujian ni kat MRSM mana. Waktu isi borang MRSM online tu nanti , pilih je. Okay , so this is the info.

1- Pakaian
Semestinya uniform sekolah. Ikut la kat sekolah korang pakai baju macam mana. Kalau pengawas , seeloknya pakailah baju pengawas tu. Kalau taknak pun takpe. Bukan orang tahu pun kau jawatan apa kat sekolah, HAHA. Macam aku haritu , aku tak pakai pun baju Mpp dengan vest bagai , Just kain biru tu je. Kain hijau tu nampak macam sekolah agama although the green is not like sekolah agama's green. 

2- Makanan dan waktu rehat
Waktu aku ambil exam tu  ,tak lama pun waktu rehat dia. 15 minit. So, sebelum pergi tu better take your breakfast first. Karang kebulur waktu tengah ambil exam tu kan susah? :3

3- Soalan
Dia ada 3 set yang korang kena jawab. Pakai komputer je. Pastu kalau korang rasa jawapan korang yang soalan sebelumnya salah , boleh patah balik and correct it. Math ada 40 soalan - 1 jam 30 minit tak silap. Sains ada 50 soalan - 1 jam. Lastly keperibadian ada 100 soalan untuk 30 minit. Mesti korang macam whoa! 100 soalan 30 minit? Haha , sempat! serius sempat. Aku boleh patah balik check semua soalan. Ada waktu lebih lagi. Soalan maths and science tu level PMR je. Science banyak KBKK. Contohnya dia tanya , 
Kalau cikgu bagi satu experiment , apa tindakan kamu?
A- Menyertai aktiviti
B- Tengok je
C- Tolong apa yang patut
D- Bergantung pada mood

Lebih kurang macam tu la soalan dia, hehe, kena pandai goreng la, jangan ikut suka. Maths pulak agak berbelit la jugak. Jangan take too much time for a question , nanti tak sempat untuk soalan lain. My advice , kalau dah lama sangat tak dapat jawapan , pergi soalan lain dulu. Nanti ada masa lebih , tengok balik soalan yang susah tu.

Okay , itu je tips yang mampu aku bagi. hahaha. Best of luck! :*

From left , Qama , Isya & Rara . 27 Nov , MRSM Parit.

0 commentslicious:

Post a Comment

Athirah Aziz's Copyright 2012 :)